Πολλοί άνθρωποι µπορεί να συνεχίσουν να ακούν “φωνές” που είναι συχνά, αλλά όχι πάντα, προσβλητικές και δηµιουργούν ανησυχία. Οι “φωνές” µπορεί κάποιες φορές να φαίνονται παντοδύναμες, µπορεί να διακόπτουν τις καθημερινές δραστηριότητες ή να προκαλούν έντονη καταπόνηση.
Τι βοηθάει
- Θυμήσου ότι αυτές οι φωνές δεν είναι αληθινές και ότι προέρχονται από το µυαλό σου.
- Μερικές φωνές συχνά µοιάζουν παντοδύναμες και µπορούν να φανούν απειλητικές. Στην πραγματικότητα δεν µπορούν να σου κάνουν κακό.
- Το να µένεις ήρεµος και να αµφισβητείς τη δύναμή τους µπορεί να βοηθήσει να µειωθεί η καταπόνηση που σου προκαλούν. Ίσως χρειαστεί να το κάνεις αυτό µε τη βοήθεια ενός επαγγελματία της ψυχικής υγείας π.χ. έναν γιατρό, µια νοσηλεύτρια, έναν ψυχολόγο κλπ.
- Μερικοί άνθρωποι µπορούν να ελέγξουν κάπως τις “φωνές” αποσπώντας την προσοχή τους από αυτές, παραδείγματος χάριν χρησιμοποιώντας ένα walkman, δηµιουργώντας ήχους, παίζοντας παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή µιλώντας σε κάποιον.
- Μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο να πειραματιστείς µδιάφορες στρατηγικές, καθώς η πρώτη που θα δοκιμάσεις ίσως να µην είναι αποτελεσματική. Θα ήταν χρήσιμο να απασχολείσαι µε κάτι – πήγαινε έξω, επισκέψου φίλους, κάνε δουλειές στο σπίτι, γυμνάσου.
- Χαλάρωσε.
- Μίλα σε άλλους που έχουν ακούσει φωνές. συχνά έχουν καλές ‘συµβουλές’ να σου δώσουν.
Τι δεν βοηθάει;
- Ναρκωτικά του δρόμου όπως κάνναβη (χασίς), αµφεταµίνες, LSD κλπ.
- Το να κάνεις ό,τι σου λένε οι φωνές.
- Μερικές φορές οι φωνές χειροτερεύουν όταν υπάρχει πολύς θόρυβος γύρω σου.